Filmwedstrijd Ikhebdat.nl

13 november 2014

 

Filmwedstrijd van Erfocentrum voor kinderen met een erfelijke ziekte

Deze week is het de Week van de Chronisch Zieken. Het Erfocentrum (Nationaal informatiecentrum erfelijkheid) heeft dit moment aangegrepen om een filmwedstrijd uit te schrijven voor kinderen met een erfelijke ziekte.

Gisteren is de winnaar bekend gemaakt. Rianne (10) schreef een verhaal over haar leven en haar ziekte, het Saerthe-Chotzen syndoom. De jury kenmerkte haar verhaal als authentiek, optimistisch en realistisch. Eén van de juryleden: "Zij laat zien hoe ze voor zichzelf een weg vindt en trots is op zaken waar ze goed in is."

Erfocentrum had Maaike Geuzendam gevraagd om als filmmaker in de jury te zitten. Die bestond verder uit directeur Hester Rippen (Stichting Kind en Ziekenhuis), psychosociaal medewerker Alma Schiphorst (AMC) en klinisch geneticus Fred Petrij (Erasmus MC).

Van het winnende verhaal is een film gemaakt door Milou Overeem en Kasper van der Heijden. Het nieuwsprogramma Hart van Nederland deed woensdag 12 november verslag van de prijsuitreiking!

Volgens schattingen lijden 2 tot 3 op de 100 kinderen in Nederland aan een erfelijke en/of aangeboren ziekte. Het gaat om honderd duizenden kinderen. Soms zijn het ernstige ziektes, soms niet. Soms zijn de gevolgen zichtbaar, soms niet. Maar de meeste kinderen met een aandoening voelen zich een uitzondering.

Daarom heeft Erfocentrum een eigen website voor kinderen: ikhebdat.nl. Kinderen met een aandoening en hun vriendjes, broertjes en zusjes, vinden hier persoonlijke verhalen, uitleg, herkenning en begrip. Omdat visuele informatie vaak beter aankomt, wordt de website uitgebreid met filmpjes waarin kinderen aan het woord komen. De film 'Het verhaal van Rianne' staat daar natuurlijk ook op!