Veelgestelde vragen

FAQ

Wat kost een film?

Iedere organisatie en boodschap is uniek, daarom leveren wij altijd maatwerk. Verschillende factoren bepalen de prijs van een videoproductie. Bij video zijn het aantal draaidagen en de montageduur bepalende elementen, bij animatie spelen lengte, complexiteit van teken- en animatiewerk een belangrijke rol.

We kunnen aan het werk voor uiteenlopende budgetten, daar komen we altijd wel uit!

Met onze ruime ervaring kunnen we telefonisch al snel een realistische indicatie geven voor specifieke wensen van uw organisatie. Als dit u aanspreekt maken we graag een afspraak om uw wensen en mogelijkheden te bespreken.


Waarom kan ik geen online prijsopgave krijgen?

Al onze films zijn maatwerk. Onze werkwijze is erop gebaseerd dat wij samen met u onderzoeken wat het beste videoproduct is voor uw wensen. Hierbij zijn zaken als het doel, de doelgroep en de inhoud van belang. Op basis van uw specifieke wensen, komen we tot een passende offerte.


Hoe lang duurt het om een film te maken?

Op deze vraag kunnen wij geen standaard antwoord geven. Het proces van filmmaken, van idee tot oplevering, is per productie heel verschillend. Als het een eenvoudige productie is, waarbij u al goed weet wat u wilt en waarbij snel handelen mogelijk is, kan de film in een week gemaakt worden. Met veelomvattende producties zijn wij soms wel een jaar bezig. Gemiddeld moet u rekening houden met zo'n vijf weken vanaf het akkoord op de offerte tot en met de oplevering van de film.


Is mijn film geschikt voor plaatsing op internet?

Films kunnen op verschillende manieren worden opgeleverd. In de meeste gevallen worden onze producties opgeleverd voor online gebruik, voor vertoning via beamers tijdens bijeenkomsten en op DVD. Bij de keuze voor online vertoning van de film, adviseren wij graag wat de beste manier is. Via welke (social media) kanalen kunt u de film het beste inzetten? Hoe bereik ik mijn doelgroep? We kunnen daarbij alle denkbare bestandsformaten opleveren. Voor optimale toegankelijkheid en zgn. 'Drempelvrij richtlijnen' leveren we ook ondertiteling (voor doven en slechthorenden) en audiobeschrijvingen (voor blinden en slechtzienden).


Zijn de films die Rekel maakt ook te koop?

Ja en nee. Rekel verkoopt zelf geen films, het is aan de opdrachtgever daarvoor te kiezen. Al onze films worden in opdracht gemaakt. De opdrachtgever bepaalt hoe hij de films distribueert. Verkoop is één van de distributiekanalen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij bijna al onze films voor de KNZB. De zwembond verkoopt de DVD's, onder ander via hun eigen webshop. 


Wat is een goede lengte voor een film?

De lengte van een film hangt sterk samen met het communicatiedoel, de doelgroep en het doel. De informatie die overgebracht moet worden heeft ook invloed op de lengte. Over het algemeen zijn films voor internet vaak korter dan een film alleen voor dvd. Ook het soort film bepaalt de lengte. Een sterk inhoudelijke reportage is meestal zo'n zeven minuten. In die paar minuten kan een boel verteld worden. Commercials zijn veel korter, meestal 20 of 30 seconden.


Waarom moet ik betalen voor muziek?

Op de meeste muziektracks rusten rechten. Daarnaast groeit het bestand aan goede rechtenvrije muziek. Wij maken bijna altijd gebruik van deze rechtenvrije stockmuziek. Een andere manier om rechtenvrije muziek onder de film te krijgen is componeren. Dat doen wij ook rechtenvrij. Als u kiest voor rechtenvrije muziek scheelt dat in de kosten en in administratieve handelingen. U bent dan vrij de film te vertonen hoe u dat wilt. Duur, frequentie en vertoningswijze zijn dan niet van belang. 

Natuurlijk kunt u altijd kiezen voor nummers waarop wel BUMA/Stemra rechten rusten. Wij berekenen dan alleen onze uren voor het zoeken en regelen van de muziek. U wordt zelf licentienemer en bent verantwoordelijk voor de rechten en de bijbehorende kosten. Reden dat wij dit niet op ons nemen is omdat wij na oplevering van de film geen zicht meer hebben op zaken als duur, frequentie en wijze van vertoning.


Hoe zit het met rechten op de film?

Standaard leveren wij onze films op inclusief wereldwijd vertoningsrecht. U krijgt dan bij oplevering de gemonteerde film in de afgesproken vorm en bent vrij de film te vertonen op de manier waarop u dat wilt. Ongeacht de duur of locatie van vertoning. Rekel blijft in dat geval eigenaar van de beelden.

U kunt de rechten op de film ook volledig afkopen. Bij oplevering krijgt u dan niet alleen de gemonteerde film, u wordt ook eigenaar van de ruwe beelden.


Zijn er vacatures of stages?

Informatie over vacatures en stageplaatsen staat vermeld bij Stage en Vacatures.


Kan ik mijn eigen videomateriaal bij Rekel laten monteren?

Rekel is een fullservice communicatiebureau en maakt producties van concept tot oplevering. Voor bestaande klanten of in uitzonderlijke gevallen leveren wij ook subdiensten. 


Werkt Rekel ook voor particulieren?

Nee. Wij maken videoproducties voor opdrachtgevers in de zakelijke markt. Zoals bedrijven, instellingen en overheden.


Filmen jullie ook in het buitenland?

Ja, wij filmen in principe overal. Zo zijn wij afgereisd naar onder andere Kenia, Ghana, Bangladesh, Brazilië en de Verenigde Staten om opnames te maken.


Hoe groot is Rekel Producties?

Bij Rekel werken zes mensen. Daarnaast hebben wij een uitgebreid bestand met freelancers met wie we regelmatig samenwerken. Variërend van cameramensen, regisseurs en scenarioschrijvers tot acteurs, producers en voice overs.