Bruggetje

19 maart 2015

 

Categorie: Eigen project

Auteur: Maaike Geuzendam

 

Mijn persoonlijke volgers hebben 't al gespot: m'n bruggetjesfoto's. Al ruim 8 jaar fiets ik bijna dagelijks met mijn kinderen naar school. Vlak voor school moeten we  de Kromme Rijn over. Een prachtige plek die ik voor het eerst zag toen we ons oriënteerden op een basisschool voor mijn dochter. De school van onze keuze staat niet in onze buurt; het is wat verder fietsen, maar met het bruggetje als afsluiting van de fietstocht: geen straf! 

Iedere dag is het bruggetje anders: in de vroege zomer soms idyllisch als het bruggetje op het beroemde Monet-schilderij, in de winter met wat mazzel prachtig besneeuwd. 

Dit jaar, met m'n dochter in groep 8, heb ik besloten iedere ochtend rond half negen een foto te maken van het bruggetje. Tenminste, als ik de kinderen naar school breng én als m'n telefoon niet leeg of vergeten is. Da's in dit eerste kwartaal een keer gebeurd. Acceptabele score wat mij betreft.

Na de kerstvakantie heb ik me over m'n eerste schroom heen gezet. En sindsdien sta ik op m'n weg terug stil op 't bruggetje, voor de foto van die dag. Het levert me live korte onderonsjes op met ouders die zich afvragen wat ik daar toch steeds doe. Online krijg ik ook vaak de vraag waarom ik die brug toch steeds fotografeer. En wat ik er mee ga doen.

Het antwoord is mij ook nog niet bekend. Misschien wel niets, misschien een verkiezing van de foto van de maand. Of van het kwartaal. In ieder geval opent de dagelijkse actie mijn ogen verder. Mooi om te zien hoe de natuur verandert. Het licht: soms blauw, soms grauw, soms prachtig rood. En de zon: hoe snel die steeds vroeger opkomt en daarmee elke dag hoger boven 't bruggetje staat. 

De zon wordt trouwens nog een uitdaging, ik fotografeer tegen de zon in. Waarschijnlijk wordt het binnenkort tijd de brug 's van een andere kant te bekijken. We gaan het zien (volg me als je benieuwd bent).

Het eerste kwartaal is bijna voorbij, nog drie te gaan. Ook als m'n dochter na de zomer naar de middelbare school gaat, ga ik verder. Met m'n jongens maak ik het kalenderjaar af. Daarbij hoop ik op die prachtige sneeuwfoto in december! En vanaf 2016? Met m'n jongste zoon ga ik nog zes jaar dagelijks genieten van 't bruggetje. Misschien maak ik dan af en toe nog een foto!