Filmen met je smartphone

25 oktober 2018

 

Categorie: Tips & Tricks

Filmen met je smartphone

Online content verschijnt steeds vaker in de vorm van video. Wij merken dan ook een toenemende behoefte bij onze klanten. Maar om nou elke keer een videoproducent in te huren? Dat loopt al snel in de papieren. De oplossing ligt dichtbij: veel video content kun je zelf maken! Met je smartphone. Natuurlijk leent niet ieder soort video zich hiervoor, wij vertellen je graag wanneer zelf filmen wel kan. En we geven je natuurlijk tips en tricks die je helpen goede filmpjes te maken. Probeer het maar eens. Kom je er niet uit? Neem dan contact op. We helpen je graag verder. 

 

1. Welk soort films maak ik zelf?

Filmpjes die je als strooigoed op sociaal media wilt verspreiden lenen zich hier over over het algemeen goed voor. Denk aan testimonials van je klanten of eindgebruikers, filmpjes van een bedrijfsborrel of van een 'ordinary day at the office'. Hiermee profileer je je organisatie en creëer je interactie met je (potentiële) klanten. Voor dit soort kleine, korte en persoonlijke video's hoef je niet altijd professionele hulp in te schakelen, het is leuk, makkelijk en goedkoop om het zelf te doen vanaf je telefoon.

2. Apparatuur

Hoewel de meeste smartphones goede kwaliteit video's leveren, maak je je filmpjes net wat aantrekkelijker en professioneler met eenvoudige tips of kleine gadgets. 

Als je wilt filmen zonder camerabewegingen, raden we je aan een statief te gebruiken. Deze zijn in veel verschillende maten verkrijgbaar. Als je wel camerabewegingen wilt in je filmpje, maak dan gebruik maken van een stabilisator. Hiermee kun je bijvoorbeeld lopen met je camera, of van links naar rechts bewegen, zonder dat je beelden schokken. Hiermee geef je je filmpjes meer dynamiek. 

Een struikelblok is vaak het geluid. Terwijl dat minstens zo belangrijk is. Wat heb je bijvoorbeeld aan een testimonial als je de spreker niet goed kunt verstaan. De microfoon van je telefoon pakt niet altijd de juiste geluiden op. Het best is om een apart microfoontje op je telefoon aan te sluiten. 

Tenslotte kan licht lastig zijn. De flits van je telefoon is vaak niet genoeg voor een scherp beeld. Het best is om goed gebruik te maken van daglicht: film met het licht mee, jij staat met je rug naar de lichtbron (de zon, het raam), het onderwerp dat je filmt wordt zo maximaal belicht. Let er natuurlijk wel op dat je je eigen schaduw niet filmt! Een alternatief is een apart lampje. Hiermee maak je niet alleen een scherper plaatje, je kunt de setting of sfeer ook beter naar je hand zetten. 

3. Montage

Natuurlijk is de inhoud belangrijk. Denk goed na over de boodschap van je filmpje. Wat moet de kijker weten? Als je teveel wilt vertellen, schiet je je doel vaak voorbij. Dat geldt ook voor een te lang filmpje. Hoe lang blijft de kijker geboeid? Zeker bij verspreiding op sociale media willen mensen snel de kern van de boodschap horen en zien. Heb je toch meer gefilmd dan je filmpje nodig heeft? Monteer je filmpje dan. Omdat het soort filmpjes waarover we hier spreken om eenvoud vragen, zijn special effects niet nodig. Er zijn verschillende apps voor je smartphone waarmee je eenvoudig zelf kunt monteren op je telefoon. Hiermee bewerk je je video met alleen de relevante shots. Je kunt je video ook op je computer importeren en het filmpje daar op editten. 

4. Verspreiding op social media

Denk goed na over het platform waarop je je filmpje wilt posten. Wie is je doelgroep? En op welk kanaal zijn zij vooral te vinden? In onze Facebook tips & tricks blog vind je meer over het posten van filmpjes op Facebook. En lees ook onze blog over YouTube. Als je je video's af en toe opnieuw deelt, herinner je je kijkers weer aan het filmpje. Zo verhoog je je kijkcijfers en geef je mensen de kans het filmpje alsnog te bekijken. Niet iedereen zit immers op hetzelfde moment op sociale media. Misschien hebben ze je eerdere post gemist. 

5. Algemene tips

Ten slotte nog een paar aanvullende tips. Als je van plan bent je opnames te gaan monteren, start dan alvast met filmen voordat je je echte shot maakt. Zet je camera vast aan voordat de persoon die je filmt begint met zijn actie (lopen, spreken, etc.). Die eerste paar seconden zijn handig als je de video gaat bewerken, je hebt dan genoeg ruimte hebt om het te editten. Datzelfde geldt voor het eind van je shot. Is de spreker klaar? Laat de camera dan ook nog even lopen en vraag de spreker vooraf om in de lens te blijven kijken als hij klaar is met spreken.

Verder raden we je af om in te zoomen. De beeldkwaliteit gaat er door achteruit, er ontstaan grote pixels in het beeld. Filmpjes met teveel of te onrustige bewegingen (in- en uitzoomen, onnodig vaak naar links, rechts, boven of beneden gaan) zijn sowieso vaak niet prettig om naar te kijken. Het komt al snel onrustig en onprofessioneel over. Wil je toch een dynamische film, gebruik dan de stabilisator uit tip 2.