Kom maar op met je probleem!

07 augustus 2015

Paul Keyzer

 

Categorie: Achter de schermen

Auteur: Paul Keyzer

 

Als verlegen jongetje schuifelde ik vroeger altijd wat op de achtergrond en luisterde naar de verhalen van grote mensen. Bijna als vanzelf zocht die informatie dan een plek in mijn hoofd en bracht radertjes in beweging. Na een tijdje kwam er dan iets uit mijn mond wat wel eens een panklare oplossing zou kunnen zijn voor een eventueel probleem (meestal geen wereldvrede). Mensen keken me dan schaapachtig aan met een blik van ?waar heeft die het over??. Een enkele oom die iets meer met mij begaan was zei dan: ?die jongen zegt niet veel, maar àls hij wat zegt kun je maar beter goed luisteren.?

Soms ben je niet op zoek naar een oplossing, maar wil je gewoon lekker in de ruimte zwetsen, de boel van je af praten of gewoon socializen. Respect voor die mensen, maar ik ben daar niet goed in. Ik denk altijd in oplossingen. Op feestjes niet altijd handig maar in mijn professionele bestaan komt het uitstekend van pas.  

Door het te combineren met mijn liefde voor film kan ik dit talent bij Rekel optimaal inzetten. Nou is film niet per definitie een oplossing voor een ?probleem?, maar in het geval van een opdrachtfilm is dat vaak wel het geval. Opdrachtgevers komen bij ons met een communicatieprobleem, of positiever; een communicatievraagstuk. En ze denken dit met film te kunnen oplossen. Voor mij is dat automatisch de start van een een creatief proces.

Om dan tot de beste oplossing te komen moet er natuurlijk nog wel wat gebeuren. De kunst daarin is om alles los te laten en blanco te beginnen. Kristian heeft dat in een eerder blog mooi verwoord. Vervolgens is het zaak om de juiste vragen te stellen en goed te luisteren. Niet zelden ligt er een ander probleem aan de oorspronkelijk vraag ten grondslag, maar daarover later meer.

In dit proces ben ik volkomen in m?n element en kan ik volledig mezelf zijn. Dit voelt voor mij niet als werk, het zit in m?n genen. Ik verdenk de andere rekels ervan dat zij hetzelfde hebben, maar dan net op een iets andere manier waardoor we elkaar perfect aanvullen. Het team dat nu bij Rekel loopt is volkomen in balans. Dus kom maar op met je probleem!