Video trends, wat brengt 2016?

14 januari 2016

Categorie: Trends

Auteur: Kristian Claas

In mijn vorige blog keek ik terug op 2015. Nu het nieuwe jaar een halve maand oud is, kijk ik vooruit en ga ik op zoek naar de trends en technieken die interessant kunnen zijn voor uw film. Wat staat u en ons te wachten in 2016?

Online & marketing

Video was hot, is hot en wordt alleen maar hotter. Filmpjes nemen een steeds prominentere plaats in op het internet en de mogelijkheden blijven groeien. Zo gaat Facebook nu echt de strijd aan met YouTube als videoplatform. Dat biedt bedrijven die videocontent verspreiden veel nieuwe (marketing-) mogelijkheden.  Waar video bij YouTube verdwijnt in een gigantische zee van video?s, kun je met Facebook heel gericht een campagne maken die ook daadwerkelijk aankomt bij de doelgroep.

Door het algoritme van Facebook is dit platform eerder dan YouTube geneigd om een video te laten zien in je tijdlijn. Deze is rechtstreeks naar de servers van Facebook ge-upload is dus niet via YouTube embed; handig te weten.

Door verschillende onderzoeken krijgen wij, als contentmakers, duidelijk inzicht in de manier waarop video wordt geconsumeerd. Je kunt je voorstellen dat je op je tablet eerder geneigd bent een langere video te bekijken dan op je mobiel. Makers gaan hier steeds meer rekening mee houden. Denk aan een korte versie van je video voor smartphones en social media en juist een langere versie voor de gebruiker die via tablet of desktop kijkt. Met deze kennis kun je dus precies die video inzetten die voor jouw doelgroep interessant is!

Ook animaties (explanimations) blijven ongekend populair en doeltreffend. Wij verwachten dan ook dat er vanuit Rekel dit jaar weer veel animaties het pand verlaten en de weg zullen vinden naar de doelgroep (daar helpen we onze klanten graag mee;). We maken gebruik van verschillende technieken en illustratiestijlen zodat geen animatie hetzelfde is. Daarbij blijven we op zoek naar verrassende manieren om verhalen te vertellen.

Tenslotte, te leuk om niet te vermelden: onderzoek toont aan dat de mobiele kijker vaak te lui is om bij video?s het scherm een kwartslag te draaien, verticale video?s worden vaak langer bekeken, wat betekent dat het Vertical Video Syndrome chronisch wordt. En dat is weer interessant voor ons want dat betekent dat we wellicht professionele camera?s een kwartslag gaan draaien op het statief ;-) 

 

Tools & Techniek

Het filmvak is vaak technisch maar aan de basis staat altijd een goed idee, een sterk script en de juiste mensen op de juiste plaats. Techniek is ondergeschikt aan het verhaal maar met de opkomst van technische noviteiten als de drone (betaalbare luchtopnames!), 4K video en een hele waaier van camera stabilisatie systemen, krijgen we nieuwe tools in handen die het verhaal kracht kunnen bijzetten.

Een techniek die door Google voor een groter publiek toegankelijk is gemaakt en waar we veel van verwachten is 360ยบ video en Virtual Reality. Beide functies worden sinds enkele weken ondersteund door de videoplayer van YouTube en dat betekent maar een ding, Google heeft er fiducie in! 

Op de CES Elektronicabeurs die vorige week werd gehouden, was VR prominent aanwezig en diverse merken presenteerde hun visie op de VR bril, randapparatuur en software waaruit blijkt dat de industrie VR heeft omarmd 

Al deze nieuwe tools zijn waardeloos als je niet weet hoe je ze correct moet inzetten, vandaar dat we kennisvergaring hoog in het vaandel hebben staan. In een volgende blogpost zal ik dieper in gaan op VR, 360-graden video en de mogelijke toepassingen.

Marketing, trends, innovatie en verandering van het medialandschap; het gaat allemaal razendsnel. Wij veranderen mee en verliezen daarbij onze waarden niet uit het oog. Zo blijven we een baken van rust voor onze opdrachtgevers en nodig ik u allen graag uit voor een ouderwets bakkie koffie om te bespreken wat al deze vernieuwing voor uw bedrijf of merk kunnen betekenen. 

Een fijn nieuwjaar!