Videostrategie voor Facebook

23 januari 2019

 

Categorie: Tips & Tricks

Video op Facebook

Met 4 miljard videoviews per dag is Facebook een serieus videoplatform. Reden om goed na te denken over je videostrategie op dit platform. Natuurlijk willen we je hier graag bij helpen. We geven je alvast zeven tips.


1. Rechtstreeks op Facebook posten

Als je een video op Facebook wilt plaatsen, kun je je film het best rechtstreeks op Facebook uploaden. Dat is beter dan delen via YouTube want dan mis je de autoplay-functie. Autoplay zorgt ervoor dat een video meteen afspeelt  als iemand op de tijdlijn scrollt. Het geluid hoor je pas als je op de video klikt. Hierover meer onder tip 2. Een ander voordeel van rechtstreeks uploaden op Facebook is dat de video over de volle breedte van de tijdlijn wordt weergeven.

2. Tekst in beeld

85% van de video's op Facebook wordt bekeken zonder geluid! Zorg er daarom voor dat de boodschap van je film ook in stilte goed overkomt. Dat kan door (delen van) je boodschap als  tekst in beeld te zetten. Of voorzie je video van ondertiteling. Volgens Facebook kijken mensen 12% langer naar een video als er ondertiteling is toegevoegd.

3. Lengte

Maak je video ook niet te lang. Hoewel Facebook een maximale tijd van 120 minuten biedt, blijkt uit onderzoek dat maximaal twee minuten een ideale lengte is. Elke seconde telt en vooral bij autoplay zijn de eerste 3 à 4 seconden heel belangrijk. In die tijd moet je de aandacht zien te pakken. Het helpt als er meteen veel beweging te zien is, als je een glimp laat zien van de inhoud van de video en als je de kijker nieuwsgierig maakt. Mensen kijken de video dan vaker af. 

4. Eerste indruk

De eerste indruk is dus erg belangrijk. Plaats daarom een pakkende thumbnail. Als je rechtstreeks op Facebook upload, kun je je eigen aangepaste thumbnail gebruiken, maak daar zeker gebruik van. Kies voor een  plaatje dat goed past bij de boodschap van je film en kies een thumbnail die een goede click magneet is.

5. Live Video

Als je een live video wilt streamen en je wilt een groot bereik hebben, kondig je film dan een paar dagen van tevoren aan. Vermeld daarbij om wat voor video het gaat. Potentiële kijkers raken zo geïnteresseerd.

Test je opnames vooraf. Let goed op de setting, kijk of het licht en het geluid goed zijn en bedenk wat je wil laten zien of bereiken met je video. Omdat het live is en kijkers kunnen reageren, is het goed om hen erbij te betrekken. Mensen vinden het leuk als ze gehoord worden of ergens van deel uit maken. 

Als je klaar bent met je live video, geeft Facebook je de optie de video te laten staan. Je kunt hem dan nog bewerken en een goede thumbnail toevoegen. Blijf de video promoten, dan kunnen mensen die niet live konden kijken je film toch nog zien.

6. Afspeellijst

Ook bij Facebook raden we je aan een of enkele afspeellijsten te maken. Je ordent je pagina zo goed en maakt het aantrekkelijk om op jouw pagina naar video's te zoeken. Je kunt bepaalde video's groeperen, bijvoorbeeld zoals in onderstaande afbeelding. Gebruikers navigeren zo makkelijk naar de video's die ze zoeken.

7. Opvallen

Elke dag worden er duizenden video's op Facebook gepost. Hoe val je daartussen op? Het helpt als je regelmatig post, dat hoeven niet alleen video's te zijn. Ieder bericht dat je plaatst helpt om niet vergeten te worden. Als je wilt dat veel mensen je video zien, houd dan rekening met het tijdstip waarop je je video plaatst. Kies een moment waarop jouw doelgroep social media volop gebruikt. De kans is dan groter dat meer mensen je post daadwerkelijk zien.

Ook Facebook ads geeft je video een boost en draagt bij aan een groter bereik. Je kunt hiermee zelfs filtreren: jij bepaalt wie jouw video's zien. Je kunt targeten op leeftijd, locatie, geslacht, gedragspatroon etc. Als je dat doet, zorgt Facebook ervoor dat je video vaker in de tijdlijn van jouw doelgroep voorkomt.